Linn EXAKT teknologia
 

 

EXAKT on modernein teknologia hifi-alalla.  Ja koska se on kehitetty LINN kehityslaboratiossa, se on myös musikaalisilta ominaisuuksiltaan hifi-toiston huipputasoa.

 


WHAT HIFI -lehden lausunto Linn Exakt Akudorik testin jälkeen (Linn Facebookista)

 

EXAKT kehitettiin huippusalaisesti

Linn kehitti kaikille yllätyksenä kokonaan uudenlaisen hifi-toistojärjestelmän juuri sopivasti yrityksen täyttäessa 40 vuotta. 

Linn EXAKT kaiutinjärjestelmässä KAIKKI musiikkisignaali viedään digitaalisena kaiuttimiin. Kaiuttimen sisällä on tietty - mullistava -  EXAKT piiristö, josta lisää edempänä, ja sen jälkeen useita DAC-muuntimia (jokaiselle kaiutinelementille erikseen).  Siinä kohdin on siis systeemin äänilähde, joka luo analogisen signaalin.  Siksi Linn sanoo "Source is in the Speaker".  Vasta kaiuttimen sisällä luodaan kuunneltava analoginen signaali.

Tämä tarkoittaa sitä, että vinyylisoitinta kuunneltaessa sen tuottama analoginen signaalikin muunnetaan digitaaliseksi Linn DSM-laitteessa ennen lähettämistä kaiuttimiin.  Ajatus voi kauhistuttaa perinteistä vinylistiä, mutta kannattaa kuunnella Linn EXAKT tuloksia.  Exakt on tehty niin korkeatasoisesti, että järjestelmästä saadaan useita etuja.

 


Linn Klimax Exakt huippusysteemi - näin yksinkertainen se on!

 

EXAKT = huippusysteemi pienessä paketissa

Linn DS/DSM laite on avain EXAKT toistossa.  Ilman sitä ei Exakt toistoa voi saada aikaan.  Niistä lähtee aivan erityinen digitaalinen Exakt Link lähtöliitäntä, joka siirtää musiikkisignaalin ohessa paljon muutakin tietoa.  Sen kautta menee myös asennusvaiheessa sekä Exakt käyttöjärjestelmän muuttuessa ohjelma järjestelmälle.  Sen mukana kulkee myös ns. kellodata, joka on oleellinen musiikintoiston huippulaadulle. 

EXAKT voidaan järjestää Linn Exakt kaiuttimilla, jolloin systeemistä saadaan sekä laadukkain että päällisin puolin yksinkertaisin.  Sisustuksellisesti helppo - 1 laite plus kaiutinpari.  Kaiuttimien sisällä on kaikki Exakt elektroniikka sekä DAC-muuntimet että päätevahvistimet jokaiselle kaiutinelementille erikseen.  Akudorik jalustakaiuttimessa elektroniikat ovat innovatiivisesti kaiutinjalustoissa.

Toinen tapa on hyödyntää ehkä jo olemassa olevaa aktiivisettiä, jossa on useita päätevahvistimia ja kaiuttimet, joiden parametrit Linn on tallentanut ja luonut ko. kaiutintyypille oman EXAKT ohjelman.  Eri ikäisten Linn kaiuttimien ohessa Linn on kartoittanut muutamia muunkin merkkisiä kaiuttimia Exakt -kelpoisiksi. Tällainen systeemi on huomattavasti monimutkaisempi eikä tietystä syystä pääse aivan Linn Exakt kaiuttimien tasolle.  Linn Exakt kaiuttimet ovat jokaisen tärkeän kaiutinelementtinsä osalta mitattu Linn tehtaalla ennen toimitusta.  Niille ohjelma on täysin yksilöllinen juuri kyseessä olevalle kaiuttimelle ja toistotulos on kirjaimellisesti "exakti".

 

Helppo käyttää

Käyttäjän ei tarvitse välttämättä tietää miten EXAKT toimii ja missä kohdin systeemi tekee mitäkin.  Asennamme laitteiston käyttövalmiiksi ja opastamme sen monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin.  Aivan kuten muutkin Linn hifi-systeemit.  Käyttö on hyvin vaivatonta ja yksinkertaista.  Helpointa on ohjata DSM-laitetta tabletin eli Padin avulla, joka on visuaalisesti helppo ja mahdollistaa musiikin valinnan verkkopalveluista.  Käyttö on aivan samanlaista, kuin Linn DS/DSM:n käyttö normaalin passiivisen laitteiston yhteydessä.

 

Häikäisevä ja korvia hivelevä Linn EXAKT teknologia

Olemme edellä usein viitanneet EXAKT tekniikkaan.  Se on uusin alan teknologia, jota monet muut valmistajat tulevat seuraamaan kykynsä mukaan.  Linn on tunnettu alan uranuurtajana ja jälleen kerran se on astunut ensimmäisenä askeleen uuteen.  Mutta mistä siinä on kysymys?

Linn EXAKT teknologia tuo nimensä mukaisesti aikaisempaa suuremman tarkkuuden musiikintoistolaitteistoihin.  Se voidaan soveltaa muunkin merkkisiin kaiuttimiin, mutta Linn kaiuttimilla se yltää tarkimpaan lopputulokseen. 

Linn kaiuttimen valmistuttua, jokainen kaiutinelementti mitataan Linn-tehtaalla.  Tiedot kytketään kaiuttimen sarjanumeron kanssa Linn pilveen internetin tavoitettavaksi.  Exakt -laitteistossa on aina Exakt-engine niminen filtteripiiristö, joka on ohjelmistolla ohjattava.  Kun EXAKT -kaiutin asennetaan, avataan tietokoneelle Linn Konfig set-up ohjelmisto, joka kysyy kaiutintyypin, sarjanumeron sekä kaiuttimen sijainnin huoneessa sekä huoneen mitat ja kuuntelupaikan sijainnin.  Ja hiukan muutakin huoneesta.  Konfig ohjelma vastaanottaa Linn pilvestä valmiin ohjelman erikseen kullekin EXAKT kaiuttimelle.  Tämä sovittaa tulevan digitaalisen musiikkisignaalin juuri kyseiselle kaiuttimelle, erikseen sen jokaiselle kaiutinelementille sekä ko. huoneelle. 

Tällaista ei ole koskaan ennen tehty hifi-alalla.  Tästä tulee nimi "Exakt".  Tuloksena musiikintoiston tarkkuus on ennen kokemattoman tarkkaa ja puhdasta.

 

Nerokas Linn EXAKT Engine piiristö

Exakt Engine piiristössä Exakt kaiuttimen sisällä suoritetaan ensin
1) digitaalisesti jakosuoto eri kaiutinelementeille. Sen jälkeen
2) tehdään huonekorjaus SPACE Optimisation.  Sen jälkeen
3) korjataan signaali edelleen digitaalisena erikseen jokaiselle kaiutinelementille kompensoiden kaiutinelementtien väliset yksilölliset erot, jotka ovat merkittäviä. Sitten tehdään
4) kaikkien rinnakkaisten digisignaalien vaiheet täsmätään huomioiden kaiutinkotelon sekä mahdollisen läpäistävän kankaan tuottamat vaihe-erot.

Exakt Engine piirin käsittelyn jälkeen kunkin jakotaajuuden signaalit viedään huippuluokan DAC-muuntimille, joita esim. kummassakin Exakt Akubarik -kaiuttimessa on viisi. Sieltä signaalit jatkavat analogisina suoraan omiin päätevahvistimiinsa ja edelleen kaiutinelementeille.

Mutta mikään ei toimi, ennenkuin set-up ohjelman avulla kaiuttimeen on kutsuttu Linn pilvestä jokaiseen tilaan ja jokaiseen kaiutinyksilöön sovellettu ohjausohjelmisto. Tämä tehdään asennusvaiheessa ja on pitkälti automaattista.

Myöhemmin jos kaiutin sijoitetaan uuteen huoneeseen tai sitä siirretään huoneessa, tuo ohjelma on jälleen erilainen ja set-up tehdään uudelleen. Ohjausohjelmiston algoritmit ovat myös oikealle ja vasemmalle kaiuttimelle monelta osin erilaisia, koska 1)ohjelmisto pitää sisällään huonekorjauksen. Ja koska 2)molempien kaiuttimien elementit ovat yksilöllisiä.

Exakt systeemi on todella uraa uurtava ja edistynein hifi-systeemi mitä milloinkaan on valmistettu.

 

Linn EXAKT kaiuttimet

EXAKT laitteisto voi olla ulkoisesti hyvin yksinkertainen.  Vain Linn DSM tai Exakt DSM sekä Linn EXAKT kaiuttimet.  Erittäin korkealuokkainen hifi-laitteisto, mutta vain yksi laite ja kaiuttimet!  Ja koska DSM-laitteissa on myös HDMI -liitännät, laitteistoon voidaan tähän huippusysteemiin liittää myös TV sekä Blu-ray/DVD -soitin ja pelikonsolit jne. !!! 

Linn on pyrkinyt tuomaan huipputason toistolaadun yksinkertaiseen kotilaitteistoon ja onnistunut siinä erinomaisesti.

 


 

Linn Exaktbox vaihtoehdot

Mikäli ei käytetä Linn EXAKT kaiuttimia, joissa kaikki elektroniikka ja vahvistimet ovat kaiuttimen sisällä (tai kaiutinjalustassa - Exakt Akudorik), EXAKT voidaan ratkaista myös erillisellä Exaktbox filtterillä.  

Näitä Exaktboxeja ei siis tarvita lainkaan, jos EXAKT systeemi kootaan Linn Exakt kaiuttimien avulla.  Enintään, mikäli halutaan käyttää erillistä subia, sitä varten tarvitaan Exaktbox Sub (joka on hinnaltaan varsin edullinen).

 
Akurate Exaktbox on saatavana sekä 10 lähdöllä (2 x 5-jakoinen kaiutin)
tai 6 lähdöllä (2 x 3-jakoinen kaiutin stereona tai 5-6 jakoiset kaiuttimet kahdella boksilla)

Exaktbox filteristä eri jakotaajuuksien signaalit viedään normaalein välikaapelein analogisesti erillisille päätevahvistimille ja niistä erikseen kullekin kaiutinelementille tavanomaisen aktiiviajon tyyliin.  Kaiuttimen tulee kuitenkin olla ns. Exakt-valmis, jotta Linn tehtaalla on tietoa ko. kaiuttimen elementeistä ja sopiva ohjausohjelma on voitu kirjoittaa Linn pilveen noudettavaksi.  Tällaiset ohjelmat ovat olemassa lähes kaikkiin Linn kaiuttimiin menneiltäkin vuosilta.  Sekä lisäksi joihinkin Kudos ja B -kaiuttimiin.

 


Exaktbox Sub

Lisäksi tarjolla on kaksi erityistä Exaktbox mallia, joista toinen on Exaktbox Sub.  Se osaa kytkeä käytännössä minkä tahansa aktiivisen Subin Linn EXAKT systeemiin.  

 

Toinen erityinen Exaktbox on Majik Exaktbox-I.  Se pitää päätevahvistimet sisällään. 

Majik Exaktbox-I:ssä on 8 sadan watin päätevahvistinta sekä Exakt filteristö.  Tällä laitteella voidaan ajaa useimpia passiivisia Linn kaiuttimia (max. 4-jakoisia yhdellä boxilla), sillä Linn on jo vuosikymmenet rakentanut kaiuttimensa siten, että jokaiselle elementille on oma sisäänmenonsa kaiuttimen takana.   Tällä boxilla päästään kätevästi yksinkertaiseen Exakt systeemiin, jossa on kaksi laitelaatikkoa ja kaiuttimet. 

Parannus aiemmin passiivisena yhdellä stereopäätteellä ajettuun systeemiin on järisyttävä!  Laite sopii erittäin hyvin esimerkiksi Majik DSM:n perään.

Tosin kaiutinkaapeleita tarvitaan jokaiselle kaiutinelementille erikseen, kun taas varsinaisiin EXAKT-kaiuttimiin viedään vain digitaalinen verkkokaapeli (CAT6) ja systeemi on siinä mielessä sekä sisäsiistimpi että soinniltaa parempi.

Kuulostaako monimutkaiselta?  Set-up on yksinkertaisempaa, miltä se kuulostaa.  Mutta asiantuntijasta on toki hyvinkin suurta apua, jotta tulokset olisivat parhaat mahdolliset. 

Asennamme laitteiston asiakkaidemme kotiin paikan päällä ja säädämme laitteiston optimaaliseen toistoon.

 

Tervetuloa tutustumaan!

 

 

 

 

Musiikin.com hifi-liike ja verkkokauppa, tuotemerkkejä:
LINN Products, McIntosh, Blumenhofer, Davone, Golden Ear Techology, Kudos, Heed Audio, REVO, Rega, Creek Audio, BlueSound, Audeze, Graham Slee, AUNE Audio, Clearaudio, Pro-ject, Anthem, Firestone Audio, Hifiman, Stax, Grado, Audioengine, Yamaha, Thorens, Dynavoice, Sonos, Bassocontinuo, NorStone, Sounds of Science, Isoblue, Quadraspire, WBT ym. Lisäksi design akustiikkapaneeleita ja laite- ja levyhyllystöjä.

 

 

 

    


  
        Myös käytetyt laitteet ja
         alennetut demopoistot 
       löydät verkkokaupastamme

 

           Lähetä maili !

 

  

 

 

       
          Tarjoamme Sinulle 
          mielellämme kahvit!

 

 

    

 

   

      
           TILAA OMA REVO
               - Paina kuvaa!